• Lorem ipsum

Veel cosmetica bevat parabenen. We horen je denken: ‘Parawattes?’. Parabenen. De kreet komt nog wel eens voorbij in reclames van cosmeticamerken. Dan vertellen ze dat een product ‘zonder parabenen’ is. Maar wat betekent dat?

Tenminste houdbaar tot
Cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum. Het is niet voor niets dat die pot heerlijk geurende crème een uur in de wind ruikt als je ‘m na twee jaar weer eens opendraait. Iedere keer opnieuw je vingers in de crème dopen vormt een loopbrug voor bacteriën. Maar ook andere cosmeticaproducten, zoals lippenstift of shampoo, zijn een voedingsbodem voor bacteriën en bederven na verloop van tijd.

Wat zijn parabenen?
Om ervoor te zorgen dat cosmetica minder snel besmet raakt met bacteriën, voegen fabrikanten parabenen toe: een chemisch goedje. Voor als je het precies wilt weten; parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur. De Nederlandse Cosmetica Vereniging stelt op de website dat parabenen onmisbaar zijn voor de veiligheid van producten die we dagelijks gebruiken. Wij nuanceren dat graag. Waarom bestaan er anders cosmeticaproducten zonder parabenen? Alle cosmetica in Nederland moet voldoen aan wettelijk bepaalde veiligheidsnormen. Parabeenvrije cosmetica is minder lang houdbaar, maar niet minder veilig. Als gebruiker moet je alerter zijn op bederf en op de manier waarop je de producten gebruikt. Goed je handen wassen voor gebruik of het product uit een pot halen met een spatel kan daarbij helpen.

Parabenen in cosmetica liggen onder vuur
Het gebruik van parabenen in cosmetica ligt onder een vergrootglas. In een aantal wetenschappelijke publicaties worden parabenen in verband gebracht met het ontstaan van kanker. Andere wetenschappers geven aan dat dit niet is bewezen. De consumentenbond schrijft op de site dat een aantal typen parabenen hormoonverstoorders zijn, zogenaamde EDC’s. Zij adviseren om deze EDC’s te vermijden bij producten die je op je huid smeert.

MinkBC is zoveel mogelijk 100% parabeenvrij
Steeds meer mensen vermijden parabenen in cosmetica. Er zijn plantaardige alternatieven, zoals citrusoliën en etherische oliën, die ook een antibacteriële werking hebben. Onze formules zijn gebaseerd op zo gezond en natuurlijk mogelijke ingrediënten. De meeste van onze cosmetica is daarom 100% parabeenvrij. Heb je een vraag over de werking van bepaalde stoffen of over onze producten? Stel ze gerust. We helpen je graag.